Megemlékezés a barlangász-hegymászó emlékkertben

Írta: 

Megemlékezés Erőss Zsoltról és Kiss Péterről 2013 május 29.-én Szemlő-hegyen, a hegymászók kegyeleti emlékhelyén!

Szomorú  események  miatt  szoktunk  itt összejönni!
2010 májusában Várkonyi  Lacira, 2012-ben Horváth Tibire emlékeztünk! Ők a magyar hegymászás áldozatai!
Idén újabb kettő hegymászó barátunk nem tért vissza a Himalájából Erőss Zsolt és Kiss Péter.

Zsoltnak ez volt a 16.-ik Karakorum és Himalájabeli expedíciója, Petinek ez az első!
Zsoltot makacs és céltudatos embernek ismertem meg. Ugyan ilyen céltudatos volt Peti is!
Zsoltról annyit kell tudni, hogy ő volt az a magyar hegymászó akinek a Föld 14 nyolcezres  csúcsa közül  ez volt a 10. amit megmászott! Ismerjük a teljesítményeit a sajtóból, a médiából!
Ezeket az eredményeket hihetetlen kitartásának és szívósságának köszönhette!

Sajnos az expedíciók során fenn a magashegyen 7000 m felett előfordul, hogy rossz döntéseket 
hozunk! Sőt sajnos tengerszinten is! Ez az életünkbe kerülhet!

Visszaemlékezéseim szerint az első nyolc ezresre induló himalájai expedíciónál feltétel volt, hogy aki nem járt 7000 m feletti csúcson az nem vehetett részt az expedíción! 
Ez a gyakorlat feledésbe merült!
Így kerülhetett be egy himalájai expedícióba tavaly Horváth Tibi és idén Kiss Peti!

Petinek jóval több hegyi tapasztalata volt mint Tibinek de mindkettőnek hiányzott az 5000, 6000, 7000 m feletti csúcsok mászása során keletkező tapasztalat!
Mondjuk ki valahol felelősség terheli a szervezőket, de magukat a fiatalokat is. Horváth Tibi nálam járta ki a téli alapfokú tanfolyamot 2009-ben! Ő már akkor mondta , hogy mindenképpen ki akar jutni a Himalájába. Bármi áron!

Peti 27 évesen többet mászott mint az aki egész életében mászott! Végig mászta a Magas Tátra főgerincét szólóban, a Peuterey gerincet és az Alpok  összes, 82 db négy ezresét!
Peti a hegymászás általános iskolájából egyből az egyetemre ment, mert sikerrel megmászta a Föld 3. legmagasabb nyolcezresét! Ez csak néhány kivételesen jó adottságú, képességű hegymászónak sikerülhet! Nagyszerű emberi teljesítményt  nyújtott mikor társát bevárta a csúcson és lefelé menet visszament segíteni Zsoltot!

Emlékezzünk rájuk!

Vörös László

Pelikán István

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tavasz)

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tav…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy...

Archívum

2010

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is