Wilder Kaiser

Írta: 
Néhány nap a Wilder Kaiserban
 
Egy szubjektív beszámoló
Mottó: Júliusban még azt hittem hatost tudok mászni, ma már tudom: csak négy plusszt.

Július 30-án, hétfő délután kellemesen felhős időben gyalogoltunk fel a Stripsenjochhausba, ahol időben szállást foglaltunk, így puha paplanos ágy várt minket.


1. mászás: Fleischbank, északi fal: Via Classica
 
Falmagasság: 450m +250m II-III a csúcsig, mászás: 600m (15 kh) + 350m (10 kh, főleg szóló)
Nehézség: V (főleg IV,V-)
Mászóidő: a kalauzidő 5 + 1 óra, nekünk 8 + 2 óra volt a teljesítés.  Az első falrész (7 kh) viszonylag simán ment, III, IV, V-  -os hosszak, viszonylag jól biztosítva. A könnyű részeken 10-15 méterenként, a mászósabbakon 7-8 méterenként  van nitt. Néha kicsit törős, kicsit csúszós, de szép, haladós mászás. Ezután egy 50 m séta, majd beértünk a 2. falrészbe. Ez egy hosszú repedés (V-, V). kicsit küzdősebb volt, mint a fal eleje. A 3. hosszban (52m, V) majd egy órát elbigyóztam, néha nehezen találtam rá a helyes mozdulatra.

8 óra mászás után (negyed 4-kor) jól esett levenni a mászócipőt. Pedig még hátra volta nap kimerítőbb része. Fél 6 volt mire felértünk a csúcsra. Lassan totyogtam, inkább a kondi hiánya, mint a nehéz mászások miatt. Két helyen volt szükségem kötélre: egy átdőlésnél,és egy nagyobb fellépésnél.

A lejövetel: kalauzideje: 2,5 óra a völgyig. Mi 4,5 órát küzdöttünk. Először lemászás és leereszkedés a Christaturm mögé, majd lemászás és 4 kh ereszkedés az Elmauer Torba, ezután egy végtelennek tűnő legyaloglás az Eggersteig-en (kuloáron, láncos utakon, majd egy hosszú harántolás fejlámpával, szemetelő esőben a turistaútig), végül fel a házba. (Ez + 1óra volt)  

Szóval éjjel 11 után, eléggé kimerülten, de egy alpesi út élményével értünk a házba.

 
2. mászás: Totenkirchl, Westwand-Sockeldurchsteig

Falmagasság: 250 m
Mászóhossz: 320 m,11 kh (+1 kiszálló hossz)
Nehézség: V+ (sok „tanulságos” IV +-al).
Leírás: az út elején elgondolkoztatott egy III-as repedés (miközben rémülten tuszkoltam az 1-es friendet) A 3. hossz IV+-ra adott traverze könnyű lett volna, ha nem török ki egy fogásnak látszó követ, s repülök egy kicsit, de látványosat. A 4. hossz V+-át Gyuszi gyönyörűen A0 nélkül átmászta, én pedig a zsákkal kapaszkodtam utána. Ezután néhány hossz könnyű, gyors III-IV következett. Vigyázni kellett a rengeteg mozgó és törős kőre, főleg, hogy a biztosítás 2-3 köztes /hosszal elég karcsú. viszont a standok szuperek-két nittesek.

Az igazi meglepetést a kiszálló 2 kh-as, (25+40 m) IV, IV+-ra számozott kémény adta.

Gyuszi bevállalta mind a két hosszt, én küzdöttem a zsákkal. Piszok nehéz volt. Kicsit vizes, klasszikus átérhető kémény, ritkás biztosítással. 6 óra alatt megmásztuk az utat, de elfáradtunk benne.

Szerencsére a lejövetel gyors és egyszerű volt, egy jól jelölt lemászás, majd 55 m ereszkedés, végül túristaút.

Ezt az utat csütörtökön másztuk, mert szerdára be kellett iktatnunk egy kirándulós-napozós-evős- ivós pihenőnapot. Csütörtök estére pedig megérkezett a rossz idő (Szombaton a hiradó mutatta a Tirolban leesett dió nagyságú jegeket) Úgyhogy pénteken haza utaztunk.

Tanulság: gerincek mászása akár szólóban (ld.: tátrai magashegyi tanfolyam), kondició, energiabevitel napközben is.

Lejegyezte: Huszár Judit
Társam : Huszár Gyula
Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is