Régen, és Most

Írta: 
Világunkban minden változik, semmi sem állandó. Nincs ez másképp a mászással sem. Változnak a felszerelések, a stílusok, az edzésmódszerek, és ezek a változások természetesen elérték a Magas Tátrát is.
 
Rengeteg nehéz és hosszú, klasszikusnak számító út született 60-as, 70-es években. Ebben az időben talán a Pochyly testvérek, (főleg Pavel) voltak a legtermékenyebbek. De ide sorolható Orolin, Krissák, Dieska, és még sokan mások. Ezek a mászók hosszú idő alatt sok-sok szög, faék, trepni, lépőszár, és egyéb technika felhasználásával küzdöttek le valami kellemes áthajlást, vagy keskeny repedésrendszert.
 
Aztán ezeket az utakat a 80-as, 90-es években elkezdték szabadon átmászni. Kőkemény fokozatok születtek, a VI+ tól egészen a IX-es nehézségig. Ezeket a mászókat nagyban segítették az elődök által bennhagyott köztesek, standok, bár azok mennyisége és minősége sok esetben megkérdőjelezhető mind a mai napig. Közéjük tartozott Vladimír Plulik, akinek számtalan első átmászása volt, és a 27órás teljes Magas Tátra főgerinc solo-ja sem a kis teljesítmények közé tartozik. Mára a régi klasszikusokat szinte már mind átmászták szabadon, de még mindig van pár, ami kimaradt ebből a sorból, vagy épp nem sokan tudják, hogy valaki kimászta őket.
 
Az új kor mászói miután kimászták elődjeik variánsait, elkezdtek maguk is új utakat nyitni. Manapság gombaszámra szaporodnak a Tátra falain a VIII-as, IX-es, X-es utak. Ezekben a vonalakban már sok helyen csillognak, (vagy épp rozsdásodnak) nittek és megmászásuk sem igényel több napot. Már aki jól mozog ilyen fokozatokban. Ha az ember mászni indul ezekre a falakra sok esetben már nem visz magával kalapácsot, és nehéz szögeket. Mindössze pár expressz, éksor, és friend társaságában könnyű mászócipőben gyorsan halad át a nehézségeken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mászás könnyebbé vált, és hogy a Tátra már nem tartogat meglepetéseket, vagy nehézségeket. Egyszerűen csak változott a módszer, amivel másznak manapság. Tapasztalatból mondom, hogy hatalmasakat lehet szívni ezeken a falakon, de hát ez a szép a mászásban, leküzdeni saját félelmeinket, és határainkat, és kibírni azokat a viszontagságokat, amikbe saját magunkat kevertük mindenféle kérés nélkül.
 
Hogy mi is részesüljünk e vad világ szépségeiből ZS-vel máj.18.-án, a délutáni órákban elindultunk a Tátrába. Éjszaka érkeztünk, és gyorsan tábort is vertünk Újtátrafüreden egy parkolóban. Reggel korai kelés után fölcaplattunk a Kis-Tarpataki-völgybe a Nagy-Lomnici-torony alá. Birtokba vettük a fal alatti bivakot, majd elindultunk mászni.
Egy 2005-ben nyitott utat, a Pitahaya-t másztuk meg. A nehézsége VII-. Trükkös kis út az biztos. Sajnos aznapra már nem fért bele több, úgyhogy visszavonultunk éjszakai szálláshelyünkre.
Másnap egy régi klasszikust, a Sárga falon vezető Cagasik utat másztuk. Anno VI, A2-ért nyitották, manapság VII-esért lehet átmászni a trepnis részeket. Igazi tátrai mászás egy kellemes északi falon. Szerencsére ZS-nek is hasonló volt a véleménye. Ő most mászott először a hegységben, és gyanítom csatlakozott azokhoz, akiket magával ragadott a hely bűvös varázsa.
 
 
További info, és további képek a mászásról: http://sziklaszirt.blogspot.com/

 
 
Mászók: Ruszkovszki Zsolt
               Héjja Bálint
Héjja Bálint

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is