Wachauergrat

Írta: 

A Genusskletteratlast lapozgatva megakadt a szemünk egy nagyon biztató jellemzésen. Valahogy így hangzik: sok napsütés, csodálatos táj, stabil kőzet, szép repedések, fenséges táblák, kilátás a Dunára. Különösen az egyik legkedveltebb út keltette fel a mi figyelmünket is, mely a leírás szerint Ausztria „Salbitschijen Westgrat”-ja (a Salbitschijen Südgrat-ot Zolival pár éve másztuk, leírást lásd a 2008-as beszámolók között). Igazi élménymászás 16 kötélhosszon (mintegy 350m) keresztül, hatos nehézségi fokozatig, egymást követő gránittornyokon át.

Ennyi lelkesítő szó és a tudat, hogy a hely alig van távolabb tőlünk, mint Höllental, megadta a kezdő lendületet a készülődéshez. Végül október utolsó hétvégéjére tűztük ki az időpontot. Öten vágtunk neki a kalandnak: Zoli, Levi, Lipi, Ádám és én, egy két- és egy háromfős partit alkotva. Két kempinget is kinéztünk a környéken, a leírás szerint október végéig nyitva tartanak. Mikor azonban péntek este begördültünk a kiszemelt helyre, nyitott sorompót és szinte teljesen kihalt sátorparcellákat találtunk. Így aztán kiválasztottuk az „elnöki lakosztályt” kis táborunk számára, mely épp a Duna partján, az este kivilágított Dürnsteni várral szemben helyezkedett el.

Másnap reggel – nem túl korán – igazi őszi ködben indultunk útnak. Autóval át a Duna túloldalára, majd fel a beszálláshoz az erdőbe.  Hamarosan megpillantottuk a fák között az első tornyot. Zoli és Levi haladtak elől, utánuk mi hárman. Bemelegítésnek a fiúk átengedték nekem az első hosszt, mely szép lassan a fák fölé emelkedett, eleinte 3-as és egy rövid 5-ös rész után. Pont a torony tetején standoltunk, és azonnal kinyílt a látóhatár: rozsdavörös és élénksárga lombok közül kikandikáló kisebb sziklatornyok és a Dunakanyar. Ilyen kilátás mellett haladtunk szépen felfelé – néha lefelé. Az út kulcshossza egy 6-os markáns széles bevágás, a hatodik kötélhosszban. Ez megint nekem jutott (véletlenül, vagy udvariasságból?). Hogy többet ne is mondjak, derekasan küzdöttem, főleg az utolsó mozdulatoknál, mikor a kötelem alattomos módon megszorulni készült. Még szerencse, hogy kedves barátok vártak a torony tetején, s segítségképpen kálváriám néhány mozzanatát gyorsan megörökítették :)

A nagy izgalmak levezetése gyanánt pár kisebb, 2-3-as nehézségű tornyon „szaladtunk” át. Zoli és Levi a 12. hosszban még elég erősnek és ráérősnek gondolta magát az 5+ helyett egy 6/6+ variánshoz, egy gyönyörű táblán, a normál úttól kissé jobbra.

A kedvenc részem következett: „Schmaler Turm” és „Weinflasche”, azaz keskeny torony és borosüveg fantázianévvel ellátott kötélhossz. A négy fiú szinte pókhálót szőtt a falra, ahogy egymás után mászott felfelé a két parti. Itt már javában sütött a nap, az őszi táj ezer színben pompázott körülöttünk, és a kedvünk is ehhez a vidám hangulathoz igazodott J

A 15. hossz tetején találtuk a falkönyvet, majd egy kis ereszkedés után sietősen átballagtunk az utolsó hossz beszállásához. Az út második felében a tornyok között több méteres sétaterepek is vannak, nincsenek nagy mélységek, vagy kitett helyek a lábunk alatt. Felmászunk, lemászunk, avart taposunk, felmászunk, leereszkedünk, megint erdei talajra érünk. A kiszálló standból csodálatos kilátás nyílik a tájra. Mi ebben már csak mérsékelten tudtunk gyönyörködni, a lemenő nap utolsó sugaraival kísérve, hiszen október végén már viszonylag korán sötétedik. Ekkor eszméltünk rá, hogy a sötét erdőn keresztül, öten összesen egy fejlámpával világítva fogunk lebotorkálni az autóhoz. Nekem ez a rész tetszett legkevésbé (gondolom, nem kell magyaráznom), de végül szerencsésen bezárult a kör, és nemsokára az autó melegében suhantunk Budapest felé.

A Wachauer Grat kulcshossza egy pár mozdulatból álló 6-os, széles bevágás, a többi hossz általában könnyebb (4-5, illetve 2-3). Nagyon jól biztosított, még a könnyű hosszokban is bőven találtunk nittet.

A leírás helytállónak bizonyult, az út valóban különleges, csodaszép! Egy tavaszi, vagy őszi hétvégére nem nagyon lehet kellemesebb időtöltést tervezni :)

 

Eszti

Tangl Eszter

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « Kamcsatka Szabadban Szabadon »
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tavasz)

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tav…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is