Sziklán, Havon, Jégen

Írta: 
Az elmúlt időszakban Árpival csak havat, szelet, meg lavinát kaptunk az arcunkba a Tátrától. Mivel ezt egy kicsit kezdtük unni, fölcsillant a szemünk a pár halvány napocska láttán, amit az előrejelzés a hét végére mutatott. Gyorsan megbeszéltük a főbb részeket, majd irány kifele! Az előző hetekben esett nagymennyiségű hó miatt a lavinaveszély 3-mas volt, így semmilyen magasabb célt nem tűzhettünk ki. Szerencsére az ilyen esetekre találták ki az Ostrva galériát, ahol kinéztünk pár utat.

2009.március 17.-én estefele a Fire Bird szélsebesen röpített minket úti célunk felé. Késő este érkeztünk meg a Poprádi-tó alatti parkolóba. Gyorsan előkaptuk az alváshoz szükséges holmikat, majd bevackoltuk magunkat az elektricka megállójába. Sajnos ez már éjfél után volt, így még aznap 6-kor fölkeltünk, és összekészülődtünk. Nem siettünk, mert az idő még nem volt túl jó. Mikor elindultunk, a nap is előbújt, és a kedélyállapotunk is egyre jobb lett. Túraléccel közlekedtünk, ami jelentősen megkönnyítette az előre haladást a méteres porhóban.

A fal lábánál erős szél fogadott minket. Beöltöztünk, és elindultunk az aznapra kinézett Dieska útban. Az első III-IV-es hossz nekem jutott, és kimondottan rosszul éreztem magam benne. Sok volt a hó, kevés a biztosítás, a végén már hágóvas csákány kombinációval küzdöttem fölfele. A második hossz végig élménymászás. Árpi teljesítette A1-ért. Szépen haladt fölfele, a bennlévő, és helyenként saját szögeken ismerkedve a Tátra ezen arculatával. A harmadik hossz szintén jó volt. Bakancsban indultam, de vissza kellett jönnöm, és mászócipőre válltanom, így valamivel könnyebb volt, bár a hossz vége így is megdolgoztatott. Fölértem, és megláttam a kulcshossz kecses, szabályos repedését. Az órámra néztem, és tudtam, hogy fél óra múlva sötét lesz. Talán kicsit sokáig vártuk lenn az idő javulását. Mindenesetre sűrűn biztattam Árpit, hogy mozgassa magát, hátha belefér még. Ő éreztette velem, hogy semmi kedve sötétben ereszkedni, így nagy bánatomra a visszajövetel mellett döntöttünk. Na de sebaj a hegy megvár!

A mászó cuccot elástuk fönn. Fölcsatoltunk, majd leevickéltünk a mély porhóban. Árpi külön élvezte a dolgot, mivel sima bőr télibakája volt, nem síbakancs. Miután kiélvezte a borulás minden változatát, úgy döntött lecsatol, és inkább gyalogol. De a betonútra döngölt kemény havon már szépen siklottunk lefele.

Lenn kaja, sör, majd megkerestük a sokak által emlegetett kisházat, aminek alvásra alkalmas padlása van. Meg is találtuk ott van az út baloldalán, az elektricka síntől jobbra. Kicsit poros, de kényelmes, és száraz. Nem kellett altatni egyikünket sem.

 

Másnap korán keltünk, és újra fölmentünk a fal alá. Aznapra a Cesta Horskej Sluzby volt tervben. Ez egy rövid út, viszont az elejétől a végéig izgalmas. Mászócipőben indultam. Az első V-ös táblán ide, oda sasszéztam a jeges foltok között, majd az áthajlást trepnivel gyűrtem le. Aztán gyönyörű íves repedés következett egy tökéletesen sima táblán. Élveztem a dolgot annak ellenére, hogy kevésbé jó ékeket pakolgattam, mivel nem volt kis friendünk. Az út kulcsrésze ez a repedés, szabadon VII-ért adják, nyáron jó lenne trepni nélkül is megpróbálni, szép mászásnak ígérkezik. Az út végén kis szabadmászás, majd traverz egy sima táblán a nittelt standig. Innen ereszkedtünk vissza. Lenn megállapodtunk abban, hogy szép utat sikerült másznunk.

 

Szombaton sítúrázni indultunk a Nagy-Tarpataki-völgybe. Szikrázó napsütés fogadott minket, ami egyrészről jólesett, másrészről kevésbé, mert a kocsiban hagytam a napszemüvegem. Ezen apróságot, és azt leszámítva, hogy Árpi gyakran küzdött önmagával, és a természettel, egész zökkenőmentesen fölértünk a menedékházban. Kicsit pihentünk, de szorított az idő. A kisebb nagyobb roppanások a szomszédos kuloárokban jelezték, hogy nemsokára kezdődik a délutáni műsor. És kezdődött is. Mikor fölértünk a ház mögötti buckára, ahonnan a lecsúszást terveztük, hirtelen hatalmas robajjal leszakadt a szomszéd hegyoldal. Óriási lavina dübörgött lefele, körülötte hatalmas porhófelhő, aminek hűvös fuvallatát még én is éreztem. Pár síző elindult egy meredekebb kuloárban fölfele, de az esett láttán az összes szépen visszaszivárgott. Miután minden elcsendesedett sietve összeraktam a fókám, és elkezdtem a lesiklást, nehogy részese legyek a következő lavinának. A hó nagyon jó volt, szép íveket karcoltam a hegyoldalba. Árpi itt sem volt előnyben a bakancsa miatt, és már már elérte tűrőképessége határát, de ekkor szerencsére magunk mögött hagytuk a meredekebb részeket, és a lankásabb úton már ő is szépen kanyargott.

Lent autóba ültünk, és átgurultunk a Szlovák Paradicsomba, hogy egy kis jégmászással vezessük le az eddigi izgalmakat. A völgy bejáratánál lévő fogadóban pár sörrel pótoltuk az elvesztett folyadékot, majd főztünk egyet, és eldőltünk az autó mellett aludni. :)

 

Másnap reggel szemerkélő esőre ébredtünk, ami szerencsére elállt mire elindultunk. A folyón lévő jég helyenként már elolvadt, így a közlekedés igen kalandos volt. Sajnos a nagyobb jegek a meleg miatt már mászhatatlanok voltak, de szerencsére találtunk a célnak megfelelőt. Csapkodtunk kicsit a csákányokkal, pózoltunk az arra járó turistáknak, majd elindultunk visszafele. Kint hétágra sütött a nap, és jóval melegebb volt mint a szurdokban. A vasárnapi kirándulók nagy örömére Árpi kidobta hab testét a parkolóba.J Miután fölmelegedtünk, és összerámoltunk, elindultunk hazafele.

 

Habár a Dieska út befejezése még várat magára, összességében egy sikeres túra ált mögöttünk, aminek mindketten örültünk.

 

Héjja Bálint

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « Köpüskő 2010 La Noire »
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú sziklamászó tan…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról,...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is