magyar-hegymaszo-oktatok-2

Évadzáró tábor a Magas Tátrában

Írta: 
A nem túl optimista időjárás előrejelzés ellenére 19-en kimerészkedtünk a Tátrába (valami csak lesz, azért a kártyát elpakoltam.)

1. nap: Zuhogó esőben autóztunk a Biela Voda buszmegállóig, de mire kitápászkodtunk az autóból megszántak minket az égiek: elállt az eső. A felgyalogolás a Zöld-tóhoz számomra mindig szenvedés (most is az volt), Katika (aki először túrázott a Tátrában) lelkesen fotózott.  Útközben Patrikék beértek minket, de aztán nem előztek meg (pedig bíztattuk őket). Mátéék már a lefoglalt matrac –lágerben voltak. Ők nem voltak olyan szerencsések, mint mi: Ronggyá áztak felfelé menet.

2. nap: Reggel szomorú időre ébredtünk, minden ködös, vizes, nyirkos. Az egyértelmű volt, hogy a jeges-vizes fal nem vonzó a mászáshoz (=papírkutyák vagyunk), ezért a túrázást választottuk.  

A közös túracél egy szép kör volt: A Nagy-Morgás – hágón átkelve a Kőpataki-tóhoz értünk le, majd a zöld, és az ismert sárga jelzésen visszagyalogoltunk a házhoz. Bár havas-latyakos, a Kőpataki tó oldalán sok helyen jeges volt az út, mégis jól lehetett járni rajta. Szép túra volt (bár néha fújt a jeges szél, és kilátás helyett a ködben gyönyörködhettünk.) Zoliék a Rézpadok felé indultak, de az eljegesedett részek miatt visszafordultak.

3. nap: Akik éjszaka (ki tudja miért?) kimentek, már tudták, hogy megváltozott az idő: gyönyörű csillagos égnek örülhettek. Reggel csípős (0 fok alatti), de napos időre ébredhettünk.  Így mindenki az eredeti túracél teljesítéséhez kezdhetett:

 Esztiék túracsapata a Fehér-tavi csúcsra indult. Az eljegesedett utak miatt hamarabb visszafordultak.

 Máté és Zsé belenézett a Karbunkulus –torony Magyar útjába. Sajnos elcsúsztak az idővel: ebben nagy szerepe volt a tervezettnél jóval lassabb beszállásnak (=glattjég). Mivel (jogosan) nem vállalták azt, hogy rájuk sötétedjen, a falrajz bekerült az adóságok közé.

Mi öten: Gyuszi-Judit-Katika és Judit–Árpi partik a Zerge Kniha útját másztuk. Ez igazán szép, napos fal volt: kitűnő első tátrai mászás Katika számára. A beszállás havas-beszakadós-latyakos részein túljutva néhol vizes, de napsütötte szép útban, jó tempóban haladva mászhattunk. A 4. kh. után még egy hosszt másztunk a törpefenyvesben. (Hiba volt!!) Merthogy a túloldali havas visszaereszkedéshez nem fűlt a fogunk, s így egy plusz ereszkedőhosszra kényszerültünk (amit eléggé elbénáztunk.) De baj nem lett, vacsorára a házba értünk.

4.  nap: Rejtvények és meglepetések:

    1. reggel 7-kor kimentem reggelizni, és még mindenki aludt-reggeli sehol.

    2. Gyuszival még egyszer megmásztuk a Kniha utat (jeges beszállás után 1,5 óra mászóidővel. Ennek mi értelme???

    3. A lejövetel a háztól jobban elfárasztott, mint a felfelé út. (???)

    4. Máté és Zsé a Zergére másztak egy szép VII—t a Kniha mellett balra (Mi a neve?)

Összefoglalva: Szuper jó mászótábor volt, annak ellenére, hogy topteljesítmények nem születtek. Jó társaság, finom kaja, és a Tátra feeling!!!

Huszár Judit

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tovább a kategóriában: « KalamárKAP 2014 Hát a PP! »
Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is