magyar-hegymaszo-oktatok-2

Hát a PP!

Írta: 

BeFunky DSC00526.jpg

Ez volt a mottóm: „Egyszer minden mászónak meg kell másznia!”. Ez motivált.

Bálint már többször mászta, nagyon sokat mesélt róla, így befészkelte magát a mindennapi gondolataimba. Általában télen másszák ezt az utat, ezért húztam, toltam. Be voltam tojva már a gondolataimban a hidegtől, a hótól, a széltől és a hosszas álldogálástól a standban, amivel az elgémberedés elkerülhetetlen. Jöttek a kifogások: legyen először pehelykabátom, aztán valami jobb, melegebb aláöltözetem... 
Ám tavaly Zsé megkönnyítette a dolgom mikor az élményeiről mesélt nekem: „Az mondjuk biztos, hogy tavasszal vagy nyáron kategóriákkal kellemesebb pp-t mászni mint -10ben :)”

Hogy ez nekem hogy nem jutott eszembe! :)

Itt a szép ősz, Bálint is szabad, eljött az idő! Nem tartott sokáig Bálintot megfűznöm, hogy vigye fel a kötelet :) Milyen szerencsés vagyok :) Gyorsan kölcsönöztem Tangl Esztitől egy trepnit, aztán irány vonattal kedvenc hegységünk.

Amíg távolról szemeztem Vele nagy volt a szám, ám amikor alatta kötözködtem a kötélre már nem volt sehol a mosoly. Felmentünk gyorsan a rámpán, aztán jött az első kötélhossz. Másztam, pakoltam a friendet és az éket, ám az utolsó három méter kimászása helyett inkább visszamásztam a standig... Túlkonbináltam a dolgokat, ráparáztam, és megadtam magam. 
Aztán jött a második kötélhossz. Már nagyon féltem, de még csendben voltam.  Így utólag bevallom, azt a  táblát egy igazi élmény trepnizni!
Felértem a standba Bálinthoz és kezdődött a próbálkozás: „Nekem ennyi elég volt.”, „Nem fordulunk vissza?”, „El fogok itt gémberedni, annyira rossz ez a stand.” 
Semmi nem hatott.
Amíg Bálint a táblán kúszott tovább fölfelé, én csendben figyeltem. Ám amikor nekiindult a plafonnak, folyton beszéltettem: „Most mit csinálsz?”, „Mi a következő köztes?”, „Ezt könnyen elérted?”, „Most miben van a fifid?”  Nem mintha nem lett volna teljesen tök mindegy hogy miben is volt az a fifi. :) Bálint kedvesen, türelmesen válaszolgatott és biztatott, hogy nem lesz semmi gond. Aztán eltűnt és pár pillanat után „Stand! Kivehetsz!” A szívem kalimpált, vegyes érzelmek voltak bennem. Ahogy közelettem a plafonhoz, kezdtem érezni, hogy megint csapdában vagyok. Bálint mellett sokszor érzem ezt :) Neki olyan könnyedén ment, én meg itt szenvedek.

BeFunky DSC00533.jpg

A plafon... az plafon...
Mikor beleszálltam tudatosan mindig csak a következő köztesre koncentráltam. Sosem nézelődtem, mert az csak kérdéseket szül. Például: „mi lesz ott?”, „ótejóég hogy megyek én ott föl?”, „vajon elérem?” – természetesen generálódtak a jobbnál jobb válaszok: „botrányosan nehéz lesz.”, „biztos hogy nem fogok tudni ott felmenni.” Na szóval ilyet nem lehet csinálni. :) Ott vagy, menni kell, a kiút csak fölfelé van és hát minden mászónak egyszer meg kell másznia. Beleülős technikával trepnizek, melynek a nyomait hetekig őriztem a combom hátsó részén :)
Irgalmatlan fájdalom volt az utolsó három köztes. Nyomott a trepni, elfáradtak a karjaim, és mikor még a faltól is kiforogtam, olyan szavak hagyták el a számat, amik a hétköznapi életben soha :)
Bálint a végén a kiszállásnál már egész jól tudott segíteni a kötél behúzásával, de sajnos felhúzni még így sem tudott.
Az utolsó szabadmászós kötélhosszon gyorsan felszaladtunk.
Mikor felértem a torony tetejére nagyon fáradt voltam. De nagyon boldog. 
És kijelentettem, hogy először és utoljára. Na de ezt majd meglátjuk...

BeFunky DSC00544.jpg

Number of Comments:

Archívum

1990

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Elõzõ Következõ
Lavinatanfolyam

Lavinatanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2019. február 9. – 11-ig (2...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó...

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfolyam

Tavaszi bejárós alapfokú hegymászó tanfo…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Ez az első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár via ferrata-ról, magashegyi...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is