Év Mászása 2016 - Eredmények

Kihirdették az MHSSz "Év Mászása 2016" pályázatának eredményeit. Idén is négy kategóriát hirdettek és mindegyikben igen színvonalas pályázatok érkeztek: Sportmászás, Boulder, Trad és alpesi nagyfal mászás, ill. Klasszikus hegymászás. Az MHSSz Elnöksége továbbá több különdíjat is odaítélt.

A pályázatról

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség idén harmadik alkalommal hirdette meg az "Év Mászása" pályázatot.

Az MHSSz célja a magyar hegymászás kiemelkedő teljesítményeinek közvéleménnyel való szélesebb megismertetése és ezzel párhuzamosan természetesen díjazása.

A visszajelzések alapján látható, hogy sikeres a kezdeményezés, mert évről – évre egyre magasabb színvonalú "mászások" kerülnek a pályázati elbíráló bizottság elé. A hegyek szeretete és az ott eltöltött aktív időtöltés reneszánszát éli. Hegy- és sziklamászás, karöltve a teremben végezhető versenymászással olyan fejlődési perióduson megy keresztül, ami lehetőségeket biztosít, de feladatokat is ad szép számmal. A pályázat nem titkolt célja, hogy a különdíjjakkal egyetemben motivációt és iránymutatást is adjon a sportággal ismerkedőknek, lelkes amatőröknek. Az ünnepélyes díjátadón eddig színpadra hívott és megjutalmazott sportolók, a jelenlegi magyar hegymászás kiemelkedő alakjai. Teljesítményükkel, évről – évre öregbítik az eddig is szép hagyománnyal rendelkező magyar "mászás" hírnevét.

Idén, hasonlóan a tavalyi évhez, négy kategóriában hirdették meg a pályázatot:

 • Sportmászás
 • Boulder
 • Trad és alpesi nagyfal mászás
 • Klasszikus hegymászás

Igaz, egytől-egyig igényes pályázatok érkeztek, de az elbíráló bizottság (Babcsán Gábor, Vörös Tamás, Bubb Ferenc) szakítva az eddigi trenddel, úgy döntött, hogy minden kategóriában csak a legmagasabb színvonalú, a jelenlegi nemzetközi mezőnyben is élvonalba tartozó pályázatokat díjazza. Ennek megfelelően, a boulder kategória kivételével kizárólag egy díjazott volt. Sajnos a sportmászás területén idén csak egy pályamunka érkezett. Jövőben jó lenne hasonló színvonalú megmászásokat látnunk, a lehetőségeink és fiataljaink képességei biztosíthatják a magas teljesítményeket. Hajrá!

A benyújtott pályázatok

Klasszikus hegymászás kategória

 • Klein Dávid - Annapurna (8091 m) megmászása, normál útvonalon, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók nélkül
 • Ruskó András és Kocsis Dávid - Innominata útvonal (D+; V+; 950 m) Mont Blanc

Sportmászás kategória

 • Farkas Tamás - Blut und Honig 9a (Niemandsland, Rax-Schneeberg Gruppe, Ausztria)

Trad és Alpesi nagyfal mászás kategória

 • Urbanics Áron és Kovács Tamás - Festerville (6c; 400 m) Aguja Standhardt (2700 m ) Fitz Roy – Cerro Torre csoport, Patagónia, Argentiína
 • Dr. Ágoston Viktor és Dr. Szász László - Don Quixote,(6a; 750 m) Marmolada, Olaszország
 • Kovács Tamás - West Face (12b; A0) Sentinel Rock, Yosemite, USA

Boulder kategória

 • Király Nóra - A Tea with Elmarie (8A+) Rocklands, Dél-Afrika
 • Nagy Ferdinánd - Barry White (8B) Ausztria
 • Zupán Tamás - Zunami (8C) Saalachtal, Ausztria

A 2016-os díjazottak

Klasszikus hegymászás kategória:

Klein Dávid  - Annapurna

A Himalájában található 8091 méter magas Annapurna csúcsát érte el az északi Normál útvonalon, expedíciós stílusban, oxigén használata és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. Az Annapurna csúcsának ez volt az I. magyar megmászása.

Sportmászás kategória:

Farkas Tamás - Blut und Honig

Farkas Tamás megmászta Niemandslandon (A), a Bernhard Fiedler által 2007-ben nyitott, 9a nehézségre értékelt Blut und Honig nevű utat! A 45 méteres út két, kb. 8b+/c nehézségű út összekötéséből áll. 

Trad és Alpesi nagyfal mászás kategória:

Urbanics Áron és Kovács Tamás - Festerville

Áron és Tamás a patagóniai Fitz Roy - Cerro Torre csoport, Aguja Standhardt csúcsát  mászták meg első magyarokként, a 6c+ (VIII-) nehézségű "Festerville" útvonalon. A beszállással, lemenettel négy napot igénybevevő, összesen 700 méter sziklamászást tartalmazó útban össze-vissza egyetlen egy fix szöget találtak. 

Boulder kategória:

Király Nóra - A Tea with Elmarie és Zupán Tamás - Zunami
(megosztott első hely)

Nóri a dél-afrikai Rocklandsban mászta meg a "Tea With Elmarie" fontainebleaui 8A+ nehézségű bouldert, amely UIAA skálán értékelve X+/XI- nehézségű! A Tony Lamiche által 2003-ban nyitott boulder megmászásával Nóra minden idők legnehezebb hazai női sportmászó teljesítményét tette le az asztalra!

Tamás az ausztriai  Saalachtalban mászta meg a fontainebleaui 8C nehézségű bouldert, a "Zunami"-t, amely UIAA skálán értékelve XI+ nehézségű! Ezt a boulder Bernhard Schwaiger nyitotta 2003-ban, és Zupin kívül csak egy ember tudta ismételni az eltelt 13 év alatt...

Különdíjak

A Év Mászása pályázat azonban nem fedi le a teljes magyar hegymászótársadalmat. Közösségünkben a tehetséges, fiatal versenymászók, extrém teljesítményeket maguk mögött tudó sportolók és tapasztalattal, irigylésre méltó életúttal rendelkező korelnökök is helyet kapnak. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöksége kimondottan az Ő köszöntésükre idén is különdíjakat adott át!

Zsigmondy Díj:

Perge Ferenc

Perge Ferenc a 60-as években, a magyar hegymászás újjáépülő időszakában kezdte hegymászópályafutását. A Tátra varázsa 1962-ben érintette meg, és ennek hatására céltudatosan kezdte képezni magát. Olyan neves mászóktól tanult, mint Tátrai Rupert, Bucsek Henrik, Tálos Zoltán és Komarnicki Gyula.

1965-ben tagja volt annak a csapatnak, amely a Magas-Tátra főgerincének első magyar téli bejárását tűzte ki célul.

A Magas-Tátra ma is közkedvelt mászóútjainak megismerése mellett sorra kerültek az erdélyi hegységek, és természetesen nem maradtak ki a mászócélok közül az Alpok négyezres gyöngyszemei sem.

A gyakorlatban megszerzett ismeretek mellett az ausztriai Fritz Moravec hegymászóiskolájában képezte tovább magát, és összegyűlt tapasztalatait az oktatásban hasznosította. A Magyar Természetbarát Szövetség Hegymászó Bizottságának tagjaként elsőként állította össze a hegymászótanfolyamok magyar viszonyokra alkalmas oktatási anyagát, és ő maga is több, később nevessé vált hegymászót oktatott.

1976-ban részt vett a Magyar TV és Rockenbaur Pál által szervezett Kilimandzsáró-expedícióban, amelynek során 3 társával, a hegyet keresztezve első magyarokként jutottak fel a Kibó legmagasabb pontjára, az 5895 méter magas Uhuru Peak-re.

1978-ban a szövetség megbízásából ő vezette az addigi legsikeresebb Kaukázus-expedíciót. A csapat tagjai közt olyanok voltak, mint pl. Vörös László, Ozsváth Attila, Dékány Péter.

Két évvel később részt vett a "Pamír 80" nemzetközi hegymászótáborban, és feljutott a 7105 m magas Korzsenyevszkaja-csúcsra. Ezzel, közel az ötvenhez, ténylegesen elérte azt a legnagyobb eredményt, amit a magyar hegymászás akkori viszonyai lehetővé tettek számára.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség hegymászó szakágának küldöttgyűlése 2017 elején egyhangú döntéssel elfogadta Perge Ferenc munkásságának Zsigmondy díjjal történő kitüntetését.

Versenymászó Szakág különdíj:

Strommer Soma

Idei évben egy olyan versenyzőt díjaztunk, aki 2016-ban a legeredményesebb magyar versenyző volt nemzetközi szinten. Tudatos felkészülésnek köszönhetően már nem csak a mászótársadalom által széleskörben elfogadott boulder és nehézségi mászásban mutatott kiemelkedőt, de megérezve az idő szavát és gyorsmászásban is odatette magát s mindezt kőtengerblogjában követte is 3 éven át. Egy veszprémi ifjú versenyzőről van szó, aki IFSC European Youth Cup  boulder 2016-ban összetett rangsorban 10. lett. Itthon megnyerte a felnőtt gyorsasági magyar kupát, Petzenben a nyilt összetett olimpiai versenynek megfelően ( boulder, nehézségi, gyors) 2. lett.

Hegymászó Szakág különdíj:

Salamon Márk

A Meteora Sportegyesület hegymászóját a Francia Alpokban található Grandes Jorasses északi falának klasszikus útjának, az 1200 méteres Walker-pillér szóló megmászásárért. Az út nehézsége: ED1 VI+/VII- A0 M5+. Márk ezzel a megmászásával egy öt éves projektjére tett pontot.

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Életműdíj:

Vörös László (Cinó)

Vörös László mászó múltját nagyon nehéz összesíteni. Annyira gazdag, hogy itt csak töredékeket villanthatunk fel belőle.

A hegymászással Oszolyon kezdte az ismerkedést, öntevékeny és önképző módon, majd hivatalosan is csatlakozott egy tanfolyamhoz. 1967-ben a Tátrában ismerkedett az igazi hegyekkel.

A Kárpát-koszorú, a Júliai-Alpok, az Elba-vidéki Szász-Svájc mesevilágában szinte százával mászta az utakat. Hasonlóan eredményes volt az Alpokban, és nem maradt ki a Kaukázus sem, majd 1980-ban a Pamír hétezrese, a Korzsenyevszkaja-csúcs következett.

1983-ban Dékány Péter és Fodor Zoltán társaságában első magyarokként mászták végig a Magas-Tátra főgerincét télen. Ezt a teljesítményt azóta sem ismételték meg magyarok.

1985-ben a második Himalája-expedícióján vett részt, és ennek során eléri a 7893 m magas Himalchuli csúcsát.

A továbbiakban csak néhány felsorolásszerű adat:

 • 1986: mászások az Andokban.
 • 1987: a magyarok első nyolcezrese, a Shisha Pangma (8012 m, központi csúcs)
 • 1988: Alaszka, Mount McKinley (6194 m)
 • 1989: Tien-San, Győzelem-csúcs (7439 m)
 • 1990: Cho Oyu (8201 m)
 • 1995: Pamír, Lenin-csúcs (7134 m)
 • 1996: tagja a Mount Everest-expedíciónak (a csúcsot nem érték el)

Minden pályázónak szívből gratulálunk!

Forrás: MHSSz.hu

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tavasz)

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tav…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy...

Archívum

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is