Nyári alpesi hegymászó tanfolyam

A tanfolyam bemutatása

Az alapfokú tanfolyamokon megismerted a biztosítási rendszer kiépítését, és megtanultál mászni. Jártál már Ausztriában, jól kiépített sportutakon.  Jó lenne már magasabbra törni, több kötélhosszas utakat mászni magashegységben. Ezen a tanfolyamon tanulhatod meg, hogyan kell egy ilyen komoly túrát megtervezni, megszervezni és lebonyolítani. Milyen és mennyi felszerelés kell hozzá, hogy kell megtalálni a beszállást, tájékozódni a falrajzon és a falban. Hogy kell visszajönni a csúcsról vagy baj esetén kimenekülni a falból. Felismerni az időjárás változást, elkerülni az objektív és szubjektív hegyiveszélyeket.

A napi program sziklautak mászása, általában IV-es nehézségben, de igény esetén lehet akár nehezebb is. Az utakat a tanulóknak kell megtalálni és előre mászni, váltott mászással. Az oktató kíséri a partikat, és szükség esetén segít. A tanfolyam sikeréhez 4 teljesített mászónap szükséges.

A gyakorlati foglalkozások után esténként elméleti előadások egészítik ki a napi anyagot.

A tanfolyamra jelentkezés feltétele:

Alapfokú tanfolyami végzettség (SZM1, SZM2, és Trad), valamint a tanfolyam vezetőnek leadott és általa elfogadott mászónapló, mellyel régi alapfokú sziklamászó tanfolyam esetén az SZM2 tanfolyam kiváltható (minimum 10 db több kötélhosszas út megmászása esetén).

A tanfolyam anyaga:

  • Sziklautak mászása min. IV-es nehézségben, főleg saját köztesek elhelyezésével
  • Túrák megtervezése, lebonyolítása
  • Falrajzismeret, útvázlatkészítés
  • Visszajöveteli és menekülési utak tervezése
  • Ruházat, felszerelés

Ez a tanfolyam a Hegymászó Szövetség által elfogadott oktatási rendszer egyik állomása. Sikeres elvégzésével közelebb kerültél a „vizsgázott hegymászó” minősítéshez. Vagy ha már a téli alpesi tanfolyamot elvégezted, el is érted azt. Akkor tekinthető sikeresnek a tanfolyam, ha minimum 4 oktatási napon 4 db. IV-es nehézségű mászóutat teljesítettél.

Erre a tanfolyamra azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és másztak már kiépített, több kötélhosszas sport utakat. A modul rendszer szerint elérték az SZM 2. és Trad szintet.

Helyszín, szállás, étkezés, utazás, felszerelés

Ez alatt az egy hét alatt szállásunk a Magas-Tátrában, a Zöld-tavi turistaházban lesz. Fehér víztől (Biela Voda) kb. 2,5-3 óra gyalog. Autóval nem lehet feljutni, csomagszállítást nem lehet kérni.

A szállás ágyneműs szobákban lesz. Hálózsák nem szükséges. Melegvizes zuhany van.

A szállásdíjban benne van a kötelező félpanzió. Így csak a napközbeni étkezésről kell magunknak gondoskodni.

Az utazást telekocsi rendszerben szervezzük.

Szükséges felszerelés:

Egyéni felszerelés:  elsősegélycsomag, mászósisak, fejlámpa, 4 felszereléstartó füllel rendelkező beülő, mászócipő, magnéziazsák, 1 db 5,5-6 méter hosszú, 5.5 mm átmérőjű kevlár kötéldarab és 1 db 3 méter hosszú, 5.5 mm átmérőjű kevlár kötéldarab, 2 db 5.5 mm átmérőjű kevlárból előre megkötött pruszik gyűrű a beülőre akasztva/hurkolva, 1 db lépőszárnak és teszteléshez használható 120-as dyneema heveder, 1 db lapka (tuber) típusú biztosító eszköz, ami guide módban is használható, 4 db offset-D csavaros karabiner, 1 db safety lock HMS karabiner, 4 db szóló karabiner, napszemüveg, napkrém, sziklamászó ruházat, beszálló cipő, vagy könnyű bakancs. Ezn kívül 2 db. hátizsák: egy nagy (60-70 l-es) a turistaházig és egy kisebb (35-45 l-es) a mászótúrákhoz.

Kollektív felszerelés: (kötélpárosra vonatkoztatva): 1 db 11 darabos éksor, 1 db 5-6 darabos SLCD sor, 1 pár 60 méteres impregnált félkötél 14 db alpesi expressz (javasolt a keskeny, 60 cm hosszú, varrott Dyneema heveder)

Egyes hiányzó felszerelési tárgyak kölcsönözhetők. Ezeket a tábor megkezdése előtti klubnapon lehet felvételezni a szertárból.

Egyesületi tagoknak a kölcsönzés, a kötél és friendek kivételével díjmentes.

Igen érdekel, szeretnék jelentkezni! Árak, időpontok

A tanfolyamra a Jelentkezési lap kitöltésével és a tanfolyam díjának befizetésével tudsz jelentkezni.

Ezt lehetőleg személyesen tedd meg az Egyesület klubjában szerda esténként 19:30-21:00 óra között (Váci út 19. a Boulder klub fölötti galérián).

Lehetőség van a jelentkezési lapot postán vagy e-mailben elküldeni, illetve a tanfolyam díját átutalni is:

Postacím: MAHOE 1098 Budapest, Börzsöny u. 10. II/10.

E-mail cím:    Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Számlaszám: 10700347 - 68780946-51100005

Átutaláskor a megjegyzés mezőben kérjük feltüntetni az összeg rendeltetését! Pénz befizetése nélkül a jelentkezést nem tudjuk figyelembe venni. Túljelentkezés esetén jelentkezések sorrendje számít.

A tanfolyam vezetője:

Bódis Pál
e-mail: bodispal{kukac}gmail.com

A tanfolyam időpontja:

2022. július 17 - 24. (7 éjszaka)
Találkozás: 2022. július 17-én este a helyszínen

A tanfolyamot megelőzi egy megbeszélés, ahol egyeztetjük az utazást és a felszerelést. Ezen feltétlen megjelenést kérünk.

Ennek időpontja: Később egyeztetett időpontban.

Helyszín: MAHOE klubhelyiség

Jelentkezési és az előleg befizetési határidő:

2022. június 15.
A tanfolyam minimum 4 fő jelentkezése esetén indul.

A tanfolyam díja:

Ft.: Euro: Előleg:
Teljes ár
95.000,- Ft. és 355,- € 95.000,- Ft.
MAHOE tagoknak 85.000,- Ft. és 355,- € 85.000,- Ft.

A tanfolyam díj Euro részét a helyszínen kell fizetni.

A tanfolyam díja tartalmazza:
- Szállást, ágyneműs szobában
- Félpanziót

- Az oktató költségeit
- A szervezést

A tanfolyam díja nem tartalmazza:
- Utazást
- Felszerelésbérlést
- Biztosítást 

Extrém sportra szóló biztosításról mindenkinek magának kell gondoskodni. Akiknek OEAV tagságuk van, az EU TB kártyával kiegészítve elfogadható biztosításként.

Hogyan lehet minket megtalálni személyesen?

A Váci út 19. (MOUNTEX ház) udvar felőli oldalán, a Boulder klub bejáratán kell bejönni. Itt a lépcsőházban, az első emeleten a pult előtt elhaladva a galériára kell feljönni. Ott mindig megtalálsz bennünket szerda esténként 19:30-21:00 óra között. Csak szerda este!

 

Tanfolyamdíj-visszatartási táblázat lemondás esetén

A tanfolyam kezdete előtt 30 napig

1000 Ft

A tanfolyam kezdete előtt 30-15 napig

a díj 40%-a

A tanfolyam kezdete előtt 14-06 napig

a díj 50%-a

A tanfolyam kezdte előtt 05-03 napig

a díj 75 %-a

A tanfolyam kezdte előtt 02-0 napig

a díj 100 %-a

 

Number of Comments:

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Elõzõ Következõ
Lavinaismereti tanfolyam

Lavinaismereti tanfolyam

A MAHOE tanfolyamot hirdet lavinával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítására, hegymászóknak, barlangosoknak, síelőknek és mindenkinek, aki a havas hegyekben jár. Helye: Magas-Tátra, Poprádi-tavi ház.Ideje: 2021. március 13 – március 15-ig...

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Téli alpesi hegymászó tanfolyam

Bárhová indulsz túrázni a hazai hegyeken kívül, előbb-utóbb havas, firnes, jeges terepre kerülsz. Itt már nem elegendő az az ismeretanyag, amit az alapfokú tanfolyamon szereztél. Itt már ismerni kell a...

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő tanfolyam

Gleccserjáró és expedíciós előkészítő ta…

Ez egy kemény hegyi tanfolyam. Ide csak azok jelentkezését várjuk, akik már az alapfokú tanfolyamot elvégezték és már a tátrai téli tanfolyamon is túl vannak. Az egyhetes tanfolyam a svájci Fornó gleccseren...

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tavasz)

Bővített SZM1 sziklamászó tanfolyam (tav…

Itt kezdődik a hegymászó pályafutásod! Első lépés, hogy önálló hegymászó legyél. Az itt megszerzett ismeretek nélkülözhetetlenek, ha a hegyek között szeretnél túrázni, legyen szó akár viaferrata-ról, magashegyi túrázásról, sziklamászásról vagy...

NAPTÁR

Kövess minket a Facebookon is